Photowall møter Jonna Jinton

Hun kaller seg en ensom ulv, men har et smil og en boblende sjarme som kan få den siste snøen i Norrland til å smelte. Jeg har mange spørsmål. Hvordan våger man å flytte alene til et lite sted i Norrland med 10 innbyggere som 21-åring? Hender det at hun savner storbyen? Hvor har hun lært å ta slike magiske naturbilder? Photowall har møtt Jonna Jinton, som i disse dager er aktuell med sin første ​tapet​kolleksjon.

Jonna Jinton er fotografen, kunstneren og bloggeren som har satt det lille stedet Grundtjärn i Ångermanland på kartet. Hun tar imot oss med åpne armer foran det lille røde huset sitt. Det er fem år siden hun forlot Göteborg og flyttet opp til familiens sommerhus, helt alene. Grundtjärn har vært Jonnas favorittsted helt fra barnsben av. Hver sommer tilbrakte hun noen uker på dette stedet hvor både moren, mormoren og oldemoren ble født.

– Mine første minner herfra går helt tilbake til 2-årsalderen. Jeg husker følelsen av å være her. Luktene, roen og stillheten. Hvordan det var å bli med mormor for å vaske klær ved vannpumpen ute på engen. Jeg elsket det, og jo eldre jeg ble, desto sterkere følte jeg at det var her jeg ville være, sier Jonna Jinton, mens hun serverer kaffe og hjemmelaget formkake i sitt vesle landlige kjøkken.

Etter noen rotløse år i Göteborg fulgte hun drømmen. Med et par tusenlapper i lommen tok hun toget til Sundsvall der hun kjøpte en gammel Volvo 240 og kjørte videre innover de norrländske skogene. Uten den villeste ide om hva hun skulle leve av, og lykkelig uvitende om alle utfordringene hun skulle møte på veien. Men så hadde hun heller aldri drømt om at det skulle gå så bra.

– Etter å ha gått arbeidsledig i flere år i Göteborg, fikk jeg jobb her allerede den første uken: Å male fjøset på en bondegård i nabobyen. Samtidig startet jeg bloggen, Mest for at venner og familie skulle kunne følge reisen min. Men allerede den første uken merket jeg at antall lesere begynte å øke, sier Jonna Jinton.

I dag lever hun av å blogge, fotografere og skape kunst. Og til tross for at det ikke alltid er stabilt økonomisk, går det bra. Livet på landet er tross alt betydelig rimeligere enn i storbyen, selv om hun av og til må prioritere bort reiser og andre fornøyelser. Hun forteller at det sakte, men sikkert går bedre. Hun har alltid vært innstilt på at det kan bli noen magre år med den livsstilen hun har valgt, men hun har ikke angret ett sekund. Hun sier at det egentlig aldri har vært et alternativ å flytte tilbake til byen, selv om det har vært tungt i blant. Særlig i starten da hun ikke hadde varmtvann, og da den eneste varmekilden i huset var en vedfyrt komfyr og en kamin. Etter en iskald natt kom energien så fort hun gikk ut døren og ut i naturen. Grundtjärn har en spesiell plass i hjertet hennes. Her blomstrer kreativiteten, og her er hun den hun vil være.

Kreativiteten har alltid vært til stede i Jonnas liv, og hun kjøpte sitt første systemkamera da hun gikk på gymnaset. Men inspirasjonen kom for alvor da hun flyttet til Norrland og begynte å blogge.

– Det er så utrolig vakkert her i Grundtjärn, og jeg opplevde at ordene ikke strakk til for å beskrive det jeg følte. Dermed var fotografering et naturlig valg for å formidle atmosfæren på dette enestående stedet, sier Jonna Jinton.

Jonna er selvlært – både når det gjelder fotografering og redigering av bildene. Hun inspireres selvsagt av naturen, men kanskje fremfor alt av lyset. Tidlige morgener, kvelder og sommernetter er hennes favorittstunder. Og når tåken danser over tjernet – ja, da kan ekte magi oppstå.

Jonna viser oss rundt i det vesle huset. Atelieret gir meg lyst til å flytte rett inn. Her bruker hun mye tid. Iblant er hun oppe hele natten og maler. Hvis hun da ikke er ute i skogen og fotograferer.

Jonna er ydmyk og våger knapt å kalle seg fotograf. Likevel lar mennesker over hele verden seg forføre av de vakre naturbildene hennes. Nordlys over snødekte landskap, trolske sommernetter, gnistrende vintermorgener og skogens årstider. Fotografiene hennes maner frem en ro, en slags magi som kan få den mest innbitte byborger til å lengte etter naturen. Og i disse dager lanseres tapetkolleksjonen for Photowall – The Soul of Nature – som gjør det mulig for mennesker over hele verden å få en bit av Grundtjärns magi inn i hjemmene sine.

Jeg spør om hun har noen tips til dem som vil følge i hennes fotspor og forlate byen. Hvor tar man motet fra?

– Det handler om å se muligheter i stedet for problemer. Man trenger ikke ha alle svar med det samme. Jeg pleier å sammenligne det med en trapp – går man opp det første trinnet, ser man litt mer. Oftest løser ting seg på måter man aldri trodde var mulig. Det hjalp naturligvis også at jeg bare hadde meg selv å tenke på – det gjør det mye lettere. Det var ingen andre enn jeg som hadde det tøft om det gikk dårlig en måned, forteller Jonna Jinton.

I flere år har Jonna bodd alene i det lille huset sitt, men for noen måneder siden traff hun sitt livs kjærlighet, Johan, som tidligere bodde på den andre siden av skogen. Idag bor de sammen, med to hunder og to katter. Det høres kanskje ut som et eventyr, men livet blir faktisk ikke mer virkelig enn dette. Med naturen rett utenfor døren, og med en stor dose pågangsmot og stahet, kan Jonna leve akkurat slik hun drømmer om. På akkurat det stedet hun vil være.

Text och foto: Isabelle Pedersen för Photowall