Lag en plissert lampeskjerm til barnerommet

Det er enkelt å lage en personlig lampeskjerm. Med et vakkert stykke tapet og en gammel lampeskjerm fra loppemarkedet er du i havn. Du kan matche tapetet du har på veggen, eller velge et favorittmotiv. Mulighetene er legio.

Brett en lampeskjerm av tapet

 

Vanskelighetsgrad 

Middels

Tidsforbruk

45–60 min

Du trenger:

  • Lampe med lampeskjermramme
  • Tapet i passende størrelse
  • Linjal
  • Bretteben (det fungerer like bra med skaftet på f.eks. en skje eller gaffel)
  • Foldekniv eller skalpell
  • Skjærematte eller annen overflate å skjære på
  • Hulltang
  • Dobbeltsidig tape
  • Limpistol eller annet lim kan også være nødvendig
  • Evt. bånd eller snor som dekorasjon

Slik gjør du:

Start med å måle høyden på lampeskjermen, legg til litt tapet både over og under, hvor mye er en smaksak. Jeg hadde ca 1 cm ekstra både oppe og nede. Mål også hvor langt det er rundt lampeskjermen og legg til ekstra fordi vi skal lage en plissert skjerm og dermed trenger mer tapet. Hvis du skal lage en kjegleformet lampeskjerm, trenger du enda litt mer ekstra enn om du lager en sylindrisk, som jeg gjør her. Prøv deg frem. 

Photowalls tapet er 45 cm bredt, og hvis lampens omkrets er større enn det, må du skjøte. Det er enkelt bare å skjære ut et like stort stykke som det forrige og tape sammen med dobbeltsidig tape.

For å få en så presis brett som mulig, skrap forsiktig rette linjer ved hjelp av brettbenet eller baksiden av en gaffel/skje med 2 cm mellomrom. Vær forsiktig så du ikke lager hull i tapetet, men trykk hardt nok til å markere. Dette gjør det lettere å brette rett senere. 

Brett deretter langs linjene som et trekkspill. For å få skarpe bretter, trekk langs bretten med brettbenet eller baksiden av gaffelen/skjeen. Jo mer nøyaktig du bretter, desto bedre blir sluttresultatet. 

Lag hull med en hulltang i alle brettene som går innover. Det blir altså hull i annenhver brett. Gjør hullet litt for lite sammenlignet med lampeskjermerammen, du vil liksom kneppe lampeskjermen (tapetet) til rammen. Forsikre deg om at alle hullene har samme avstand fra kanten, ellers blir lampeskjermen skjev. Gjør det samme nederst og juster slik at hullene havner i riktig høyde.

Fest lampeskjermen til rammen og lim om nødvendig  med lim eller limpistol for ekstra feste. Hvis du vil, kan du også lage hull rundt skjermen og tre i en snor eller et bånd for ekstra pynt.

Plissert lampeskjerm laget av tapetet Whimsical pink

Du kan lage forskjellige varianter av lampeskjermer avhengig av hvilken lampeskjermramme du har. Og selvfølgelig kan du også lage lampeskjermer uten bretter. Prøv deg frem og tilpass skjermen slik du vil ha den. 

Plisserad lampskärm gjord av tapeten Brokiga party 3

Husk å bruke lyskilder som ikke blir for varme. LED-lamper er for eksempel fine å bruke da de ikke blir varme. 

Tapetene som vises i innlegget er: Brokiga party 3, Whimsical pink og Sonja Pink

Anna María Larsson er skaper, inspirator og DIY-profesjonell. Hun tror fullt og fast at alle er kreative og kan skape, det krever bare litt øvelse. Sees jevnlig på TV, holder workshops og forelesninger. Deler det hun skaper og er inspirert av på bloggen og Instagram-kontoen @dnilva.

Rask levering

Bestillingen sendes innen 1–4 dager, og frakt er alltid inkludert.

100% garanti

Hos oss skal alle kunder være fornøyd. Derfor har du alltid 30 dagers åpent kjøp. Er du ikke helt tilfreds, får du pengene tilbake.