Hvilken tapetkvalitet er den beste for deg? Anna María hjelper deg å velge riktig

Hva skjer hvis jeg søler eller setter matflekker på tapetet? Tåler tapetet skraping eller et barn som bruker veggen som bilbane? Kan man bruke tapetrester som materiale for hobbyvirksomhet? Hvordan skiller de to kvalitetene standard og premium seg fra hverandre? Disse og flere andre spørsmål stilte jeg meg før jeg utsatte Photowalls tapeter for denne ultimate tapetprøven. Begge tapetene er slitesterke, miljøvennlige og kan tørkes av. Men hva skjer når de blir utsatt for mine tøffe tester? Bli med i testlabben og få svar på alle spørsmålene, samt tips og triks som kan være gode å ha før du velger tapet.

Hva tåler et tapet?

Et tapet kan gjøre en stor forskjell i et rom. Det kan gjøre rommet koselig, skape god atmosfære, eller gi et stilig og vakkert preg. I tillegg til det estetiske, bør det selvfølgelig også tåle og motstå ulike belastninger som fuktighet, sollys, flekker og slitasje. Jeg har utsatt tapetene for ulike tester, slik at du får litt hjelp og veiledning når du velger tapet til nettopp ditt rom og formål.

Skrapetest

Hva skal testes?
I skrapetesten vil vi få se hva som skjer hvis du riper eller skraper i tapetet med skarpe gjenstander. Blir det merker? Farger tapetet av?Hvordan er testen utført?
Jeg har skrapet hardt og kraftig på tapetene (Botany Banana og Brume - Cobolt) i både standard- og premiumkvalitet med en skje og en trekloss.

Til venstre, Botany Banana tapet i Premium, ingen synlige riper eller merker. Til høyre Botany Banana i Standard, her blir det skrapemerker.

Et mer detaljert bilde av hvordan skrapemerket ser ut. Her på tapetet Brume - Cobolt (standard).

Resultat:
Premiumtapetet er ripebestandig og kan skrapes uten at fargen forsvinner, eller det setter merker. Standardtapet får skrapemerker, og da jeg skrapte med treklossen, fulgte fargen med og ble satt av på tapetet. Skjeen laget linjer uten farge.

Konklusjon:
Hvis du skal tapetsere i et rom hvor det kan oppstå slitasje og riper, for eksempel barneværelse, hall, kjøkken, offentlige rom og restauranter, velger du premiumkvalitet for tapetet.

Hvor mye sprut og søl tåler et tapet?

Photowalls tapeter, både standard og premium, er fremstilt av ikke-vevet materiale. Forskjellen fra det klassiske tapetet er at dette er laget av papir, mens det moderne tapetet som Photowall bruker, er laget av ikke-vevet tekstilmateriale. Ikke-vevet er litt tykkere og stivere enn vanlig papirtapet, det betyr at det ikke svulmer eller krymper som papirtapet kan gjøre. Det betyr igjen at det er lettere å tapetsere og mønstertilpasse med et ikke-vevet tapet, og du kan sette limet direkte på veggen når du skal tapetsere. I denne testen skall vi teste hvordan Photowalls ikke-vevde tapet reagerer på vanlige matflekker.

Søletest

Hva skal testes?
Hva skjer hvis det for eksempel sprutes mat på veggen? Hvordan er testen utført?
I søletesten sølte jeg babymat og blåbærsuppe på tapetet, lot det stå i noen minutter og tørket så av med papirhåndklær og en fuktig klut med vann.

Tapetet Fractal Chalcedony og Geode (standard) med flekker av babymat og blåbærsuppe. Tørket med papirhåndklær og fuktig klut.

Bakgrunnen Fractal Chalcedony og Geode (premium) med flekker av babymat og blåbærsuppe. Tørket med papirhåndklær og fuktig klut.

Søl og detaljert visning av standard- (venstre) og premiumtapet (høyre). Tapet: Butterfly Poetry - Mustard and Silver

Resultat:
Blåbærsuppe etterlot tydelige flekker på standardtapetet, og babymaten etterlot en svakt gulaktig farge selv om den var lettere å tørke av.Premiumtapetet var rent, og både blåbærsuppe og babymat gikk veldig lett å tørke av, uten å etterlate noen spor.

Konklusjon:
Skal du tapetsere et rom hvor det kan forekomme matflekker og søl, for eksempel kjøkken, hall, barneværelse, offentlige rom, restauranter, etc, velg premium.

Hvor mye reflekteres forskjellig lys i tapetet?

Når det er på tide å tapetsere et rom, er det viktig å tenke på hvordan du vil at tapetet skal oppfattes i rommet. En stor del av tapetopplevelsen er hvordan lyset reflekteres. Du vil kanskje ha en blankere effekt, andre ganger ønsker du en mattere fargevirkning. Hvis du for eksempel får inn mye lys fra mange eller store vinduer, kan det være lurt å velge et mattere tapet som gir et roligere og jevnere inntrykk, sammenlignet med et tapet som reflekterer mye av lyset. Et blankt tapet kan fremheve farger og effekter, så hvis du har valgt et tapet med glanset og blank virkning, kan det være lurt å forsterke den følelsen.

Refleks og glanstest

Hva skal testes?
Hvor mye reflekteres forskjellig lys i tapetet? Hva skiller de forskjellige kvalitetene?Hvordan er testen utført?
Jeg har testet tapeter i dagslys, og med direkte og indirekte lys.

Kerstin Dark standard (venstre) og premium (høyre) rett forfra i dagslys.

Kerstin Dark standard (venstre) og premium (høyre) i vinkel i dagslys. En klar forskjell mellom reflekser og glans.

Kerstin Dark standard (venstre) og premium (høyre) direkte lampelys.

Resultat:
I standardtapetet vil det være reflekser og glans, mens premium har en mattere overflate som ikke reflekterer eller får blanke lyspartier.Konklusjon:
Hvis du vil ha en matt overflate der det ikke er glans og reflekser i tapetet, velg premium tapetkvalitet. Premiumkvalitet er bedre egnet for å ta bilder fordi det ikke blinker i det. Tapetene er også topp å bruke som underlag hvis du vil lage flat-lays eller få en fin bakgrunn. Da er premiumkvaliteten å foretrekke. Hvis du blogger eller fotograferer mye hjemme, anbefaler jeg å velge premium. Da får du en jevn og fin matt overflate på bakgrunnen, motivet blir synlig fra alle vinkler.

Bakgrunn med standardkvalitet gir en litt glatt overflate, og det kan være bra å velge den hvis du vil understreke og forbedre effekten av for eksempel gull, sølv eller kobber. Som i noen av disse tapetene: World Map Golden, Madame De Pompadour, Vintage Bronze Background, Marble with golden veins.

Sverten i standardkvaliteten er noe mørkere fordi det er litt mer glans.

Tåler tapet rengjøringsprodukter?

Rengjøringstest Hva skal testes?
Jeg har testet hvordan tapetet tåler rengjøringsprodukter.

Hvordan er testen utført?
I testen har jeg brukt såpe og universalrengjøring som jeg har sprayet direkte på tapetene og tørket av med en klut.

Tapetet Brume - Cobolt rengjort og tørket med både såpe og universalrengjøring (standard til venstre og premium til høyre), ingen merkbar forskjell etter test.

Resultat:
Det fungerer bra å rengjøre begge tapeter med de to rengjøringsmidlene. Standardtapet kjennes litt mykere i papiret, men det tørket raskt. Altså ingen synlig forandring etter rengjøringen.Konklusjon:
Begge tapetene tåler rengjøringsmidler, og det oppstod ingen synlig forandring.

Bonus - kreative måter å bruke tapetrester på

Når du er ferdig med tapetseringen, kan det bli noen rester til overs, og det er mange morsomme ting du kan gjøre med dem! Ingenting går til spille! Tenk bærekraft, gjenbruk og gjør-det-selv! Du kan enkelt lage fine vimpler og girlandere ved å skjære til forskjellige geometriske former og enten lime, stifte eller sy dem på en tråd eller snor. Du kan lage stilige borddekorasjoner som passer til rommet. Tenk serviettringer, underlegg for tallerkener og glass, eller navneskilt Hvis du vil ha stilige oppbevaringsbokser, er en tapetrest ideell for å kle en gammel skoeske. Skal du gi bort en gave? Pakk den inn i tapetrester. Eller du kan lage flotte interiørdetaljer ved å brette tapetet i forskjellige former. Jeg har gjort en test for å se hvordan det er å jobbe med tapetene som et hobbymateriale ved å brette dem.

Slik bretter du en fin vifte av tapetrester

Hvordan fungerer de forskjellige tapetkvaliteter som et hobbymateriale? Hvordan går det for eksempel å brette tapetet?

Tapetet Bramble Hill Vintage som hobbymateriale.

Tapetene er brettet i en vifteform ved hjelp av et bretteben. Brettebenet er et flatt verktøy med en avrundet spiss, laget av ben eller lignende hardt materiale. Det brukes til å lage rette og jevne bretter. Hvis du liker å sysle og bruke papir/tapeter ofte, anbefaler jeg at du skaffer deg et bretteben for å folde papir. Da får du fine og raske folder på en enkel måte.

Tapetet Bramble Hill Vintage (standard til venstre og premium til høyre) brettet ved hjelp av bretteben. Knapt synlige forskjeller i brettene.

Begge tapetene er enkle å jobbe med, brettene blir fine og fargen blir sittende i dem. Det er en veldig liten forskjell på tapetene, den kan knapt sees med det blotte øyet. Men hvis du ser nøye etter, kan du se at det er litt mykere bretter på premiumtapeten.

Bretting av tapet fungerer like bra uansett hvilket du velger, tenk heller på om du vil ha en matt (premium) eller blank (standard) overflate og la det bestemme valget.

Mitt sammendrag

Etter å ha utført disse testene, er min personlige mening og konklusjon: Begge typene er gode tapeter med fine utskrifter, og de er morsomme å jobbe med. Hvis jeg skulle tapetsere et rom, ville jeg nok i de fleste tilfeller velge premium, siden jeg foretrekker matt overflate og muligheten for å kunne fjerne matflekker, samt at det er ripebestandig.
Jeg opplevde at det var litt høyere kontrast i standardtapet, og at de svarte partiene var litt svartere i forhold til premiumtapetet.

Håper denne testen kan hjelpe deg med å velge riktig tapetkvalitet for ditt neste interiørprosjekt! Du vet vel at du kan bestille tapetprøver på alle tapeter for å kjenne kvaliteten og sammenligne? Det er utmerket å ha en konkret prøve som en test å føle og klemme på. I tillegg er det lettere å se hvordan lyset faller i det rommet du skal bruke tapetet i.

Til slutt en sjekkliste over forskjellene i de ulike tapetkvalitetene.

Standard

● Ikke-vevet materiale
● Blekes ikke av sollys
● Miljøvennlig
● Lim direkte på veggen
● PVC-fri
● Klassert som brannsikkert

Premium
● Ikke-vevet materiale
● Ripebestandig
● Mattere overflate (enn standard)
● Refleksfri
● Tåler rengjøringsprodukter
● Blekes ikke av sollys
● Miljøvennlig
● Lim direkte på veggen
● PVC-fri
● Klassert som brannsikkert