Japandi –  en harmonisk blanding av japansk eleganse og skandinavisk design

Tidløs. Strippet. Varm Rustikk. Det er mange uttrykk for denne hete interiørtrenden, og de er alle viktige hjørnesteiner for dem som velger en mer harmonisk filosofi for hjemmet. Japandi er en spennende hybridtrend som har kryssbefruktet to fantastiske stiler og skapt en verden av både perfeksjon og bærekraft.

Kanskje vi har den historiske, kulturelle arven å takke for japandi. Forholdet mellom Danmark og Japan går så langt tilbake som 150 år. Danske arkitekter og designere begynte da å gå lenger for ny inspirasjon – Japan ble deres største og viktigste kilde til fremtidig påvirkning. Engasjementet viste seg å være gjensidig – japanerne tok tidlig i bruk det danske designet. Kanskje takket være det at de to nasjonene har en tydelig kjærlighet til og respekt for håndverk og naturmaterialer. Her kommer både den japanske filosofien «wabi-sabi» og danskenes «hygge» inn i bildet. Fellesnevneren er verdsettelsen av det enkle, noe som virkelig gjenspeiles i den nye japanske stilen.

Zen Flow Light - DesignSalong

Naturlige farger og former

Japandi ligger ganske rett i tid og blir av mange sett på som en motreaksjon på forbrukerismen som har dominert lenge. Det er også en trend som tar fullstendig avstand fra det anti-minimalistiske #cluttercore-hysteriet som lever et parallelt liv og er umåtelig populært. Japandi står for et nedstrippet miljø med fokus på funksjonalitet og enkelhet. Den skandinaviske stilen er preget av et lett og diskret fargevalg med nøytrale toner og naturlig ubehandlet tre. Japandi betyr imidlertid ofte litt mer rustikke toner og materialer. Se for deg mørke treslag, svarte silhuetter og litt dystre farger i kombinasjon med kraftigere skandinaviske detaljer. Kanskje du kan si at du har rørt litt ved det klassiske skandinaviske for å gjøre et klarere inntrykk.

Nøysomme valg

Klimakrisen, bærekraftsvisjoner og Covid-isolasjon har gjort at mange av oss rundt om i verden har begynt å se på livet på en annen måte. Vi tester nye retninger i livet og tar nye, nøyere valg i både stort og smått. Et enklere liv er filosofien – med mer nærhet og ro og mindre forbruk. Det handler til en viss grad om å rydde og lage rene overflater, men fremfor alt er fokuset på å finne et sted for refleksjon. Et pusterom hvor alle omverdenens inntrykk stenges ute. Du kan lese om tips som å plassere en lenestol i et hjørne og vende den vekk fra resten av rommet, eller et soverom fritt for alle møbler unntatt eventuelt et nattbord. Det er kanskje å gå et skritt for langt for mange – heldigvis at det finnes tapeter, malerier og plakater som kan myke opp rommet og gjøre det personlig, uten å bryte noen trendregler!

Ginkgo Biloba Beige - Photowall

5 Japandi-inspirerende utgangspunkter å starte fra:

  • Fjern! Bort med informasjonsoverbelastning og visuell støy. Benytt anledningen til også å fokusere på kropp og sjel med yoga og te. Noen for meditasjon?
  • Finn roen! Vi søker ro og et sted å lande, interiøret skal være nedstrippet og harmonisk med naturnære elementer som et komplement. Invester i taktile overflater, gjerne blåst eller med patina.
  • Skap kontraster! Rene linjer og stramt interiør i kombinasjon med ufullkommenhet og naturlige materialer. Keramikk, rotting og ull passer perfekt. 
  • Tenk langsiktig! Vi må ta klokere valg og leve med dem lenger. Invester i tidløse design og ting du vil ha rundt deg resten av livet. 

Less is more. I livet, i kroppen, i hjemmet. Dette er en minimalistisk trend som kan brukes på så mye... 

Soft Frayed Wall - Photowall

"Japandi er en minimalistisk trend basert på bærekraftige og bevisste valg uttrykt gjennom velbalansert design."

–  Anneli Öquist, trendekspert i Photowall

Naturfarger og lyse paletter er basen, som så med fordel suppleres med detaljer i litt sterkere aksenter. Men det finnes også dem som investerer i sterke farger i større skala, for i stedet å tone ned helheten med mer harmoniske møbler og tilbehør.

Vi i Photowall elsker trender som åpner opp for personlighet og våre egne tolkninger. Velg å tapetsere et helt rom, eller style med en stilig plakat. Kombiner farge og form, finn dynamikken i detaljer og sterkere aksenter. Velg det som passer deg – nå og i fremtiden. La deg gjerne inspirere av vår Japandi-kolleksjon med motiver som utstråler ro og harmoni, med jordfarger og ukunstlede linjer. Hvilken blir din favoritt?

Natural Bamboo Wood - GI Collection

Til kolleksjonen.