Barnerom

Et barnerom skal romme alt fra lek og kreativitet til ro og trygghet. Derfor kan det også være et vanskelig rom å innrede. Men det behøver slettes ikke være komplisert. Iblant holder Les merdet med nye tapeter, smarte løsninger og en dose fantasi. Barnerommet er det rommet i huset som hyppigst må fornyes. I takt med at barna vokser, utvikler de ulike interesser, og smaken forandrer seg. Tapetene må skiftes, det trengs en ny eller lengre seng, gamle leker forsvinner og nye kommer til. Ta alltid utgangspunkt i barnets personlighet og stil når du innreder, og la også barnet være med å bestemme.

Innred og tapetser etter behov

Det er ikke alltid mulig å gi barnet et eget rom. Iblant deler søsken rom med hverandre, og iblant sover barna på foreldrenes soverom. Da er det fint å kunne skape en avskjermet liten krok og gi dem sin egen oase. Del for eksempel rommet i to soner, og la barna velge tapet i hver sin del. Eller dekorer veggen bak sprinkelsengen inne på foreldresoverommet med et barnetapet. Vil du gi barna et eget krypinn, kan det være nok med et leketelt i stuen eller en kosekrok under trappen.

Velg et tapet som passer

Et tapet kan byttes ut avhengig av barnas interesse og smak. La barna velge sitt favorittmotiv, og bestem deretter sammen hvilke flater dere vil tapetsere. Vil du ha en fondvegg, maler du først de øvrige veggene i hovedfargen. Flater som skal tapetseres, lar du være hvite. En tapetvegg foran skrivebordet kan ha et lekent motiv som inspirerer og stimulerer fantasien, og over sengen kan du velge et tapet som gjenspeiler barnets interesser. På barnerommet kan du være litt tøffere enn du tør i andre rom. Velg tapeter med mer farge og bruk gjerne tapet på kreative måter. Du kan tapetsere skuffene i kommoden eller skapdørene med ulike motiver, innsiden av skapet kan dekoreres med figurer fra favorittboken, og hvorfor ikke lage en stjernehimmel over sengen? Har du en kreativ spire i familien, er et enkelt tapet med konturer av figurer midt i blinken. Da kan barnet slå seg løs med fargeblyanter og maling og dekorere videre av hjertens lyst.

Belysning på barnerommet

For noen barn er det viktig at nattlampen alltid er tent. Det finnes mange fine barnelamper i ulike former og fasonger, alt fra dyr til sopp. Velg en med dimmer, så fungerer lampen også godt når dere leser godnatthistorier før leggetid. På barnerommet er det fint med flere lyskilder, for eksempel lyslenker eller vegglamper. Er veggene i rommet tapetsert eller malt i en mørk farge, er god belysning ekstra viktig så barna kan leke, pusle og lese uanstrengt.

Tips! Slik møblerer du barnerommet

Det viktigste du må tenke på når du innreder barnerommet, er nok oppbevaring. Alle leker, hobbysaker og bøker må ha en fast plass. Da blir det lettere å holde det rent og ryddig, og rommet oppleves ikke så kaotisk. Er det plass, er klesskap, kommoder og andre typer skap en god idé. Tenk også ut smarte løsninger – kan oppbevaringen fungere som skrivebord? Er det plass til skuffer under sengen? Med tapet eller papir i fine farger forvandler du enkelt kjedelige oppbevaringsbokser til en flott og praktisk løsning. Plasser sengen slik at barnet ser døråpningen og sengegavlen står inn mot en vegg. Deler flere barn samme rom, fungerer to enkeltsenger like godt som en køyeseng. Ta hensyn til plassen du har til rådighet, og ikke glem at sengen må kunne vokse i takt med barna. Husk plass til skrivebordet! Det er et godt sted hvor barna kan stelle med sitt, og velger du en hylleløsning eller et skrivebord som kan reguleres i høyden, varer det i mange år og kan senere brukes til lekselesing og som plass for PC-en. Med en sengehimmel eller et forheng skaper du en koselig og avslappende soveplass. Du kan også bruke et forheng til å dele rommet i leke- og hvilesoner eller mellom søsken. Sørg også for lekemuligheter. Kanskje er det plass til en innendørshuske, en ribbevegg eller et fargerikt gulvteppe som kan fungere som hav eller bilbane? Når du velger ting til barnas rom, bør du også tenke på om de holder seg etter hvert som barnet vokser. Kanskje kan ribbeveggen brukes til å henge klær eller kunst på? Mens husken er et godt sted for lange, fortrolige samtaler? Og gulvteppet kan kanskje bli værende og bare være et fint teppe?
Produktinformasjon