Stuetapeter og innredningstips

Stuen er et rom med mange bruksområder. Det er et sted hvor du kobler av og henter ny energi, og et sted hvor du er sammen med venner og familie. Det viktigste er derfor at du innredeLes merr rommet ut fra dine behov, og at alt – fra tapetet på veggene til møbler og belysning – gjenspeiler nettopp din personlighet. Mange bruker mye tid i dette rommet. Derfor er det ekstra viktig å planlegge innredningen slik at det blir et rom som hele familien trives i, og som egner seg like godt til hyggelige filmkvelder som til lekselesing. Før du begynner å innrede og tapetsere, bør du tenke gjennom hvilke funksjoner stuen skal ha. Skal den ha plass til et spisebord? Blir den først og fremst brukt som tv-rom, eller er det behov for en arbeidsplass? La det dere skal bruke den til, styre innredningen, og legg deretter til tapeter og andre detaljer.

Innredningsstil og tapetvalg

I neste trinn skal du finne ut hvilken stil du ønsker i stuen. Iblant kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken sofa du vil ha, om det er blomstrede stuetapeter som gjør seg best, eller om du skal gå for en vintage-inspirert look. Vårt beste tips er at du blar gjennom interiørmagasiner, følger interiørkontoer på Instagram og søker på Pinterest når du skal se for deg drømmestuen. Du kan også få inspirasjon til innredning og tapet når du besøker restauranter eller kunstutstillinger.

Enkle møbleringstips

Når du har funnet stilen og stemningen du vil formidle, er det på tide å tenke på møbleringen. Et lurt triks er å lage en skisse over rommet og deretter klippe ut bilder av møbler og stuetapeter du liker. Så er det bare å flytte rundt på sofaen og bytte den ut med en annen om det ikke ble helt slik du hadde tenkt deg. Her kan du også kombinere bruktfunn med nye møbler og blande ulike former og strukturer. Det kan være smart å plassere møblene i grupper. Trenger du en arbeidsplass? Sett skrivebordet ved siden av bokhyllen eller la lenestolen få selskap av et lite bord – eller hvorfor ikke familiens gitar? Det skaper ro i rommet og gjør at det virker litt større.

Stuebelysning – dette må du tenke på

Nå begynner stuen å ta form, men til tross for at den er innredet med nøye utvalgte møbler og et tapet som gjenspeiler familiens stil, mangler det en vesentlig detalj – riktig belysning. I stuen er det ekstra viktig med ulike former for belysning som kan tilpasses ulike aktiviteter. Ta utgangspunkt i de funksjonene rommet skal fylle, og finn gode lyskilder som passer til det dere skal gjøre der, for eksempel ved å plassere en skrivebordlampe eller leselampe ved lenestolen. I stuen er det også viktig å ha riktig stemningsbelysning. Det kan være alt fra bordlamper til vinduslamper. Ønsker du kraftigere lys når du gjør rent, er lys som kan dimmes, et godt valg. Ta hensyn til rommets størrelse og fargesetning når du velger belysning. Har du valgt mørke stuetapeter og er rommet stort, trenger du flere lyskilder for å skape en koselig stemning.

Stuetapeter og dekorasjon

Nå er det på tide å tenke gjennom de små detaljene som fremhever stilen din. Skal rommet fylles med grønne planter og bøker, eller skal det være minimalistisk og lett å holde rent? Skal stuetapetene være diskré og dempede, eller vil du ta den helt ut med et stormønstret tapet i sterke farger? Uansett hvilken smak du har, så har vi et enkelt råd når det gjelder dekor og tapeter: stol på magefølelsen. Vis frem favorittingene dine, og ram inn plakater eller bilder du liker. Husk at stuen er et rom du skal ha lyst å være i. Puter, tepper og gardiner gir en lun atmosfære. Et gulvteppe kan ramme inn rommet, og grønne planter, tredetaljer og levende lys skaper harmoni. Men alt er lov, så lenge du er tro mot din egen personlighet og stil.

Våre beste tapettips til stuen

Når det gjelder stuetapeter, finnes det egentlig ingen begrensninger eller regler. Det viktigste er at du liker tapetet. Men her har vi likevel samlet noen tapettips:
  • Ta utgangspunkt i farger og mønstre du liker, men ta også hensyn til fargene som finnes i stuen fra før. Rundt tre matchende farger er passe for et fint og harmonisk uttrykk.
  • Er rommet stort og du ønsker å skape en koselig og litt lunere stemning, kan et stuetapet i kraftige farger være et godt valg.
  • Har du færre kvadratmeter å boltre deg på, vil et lysere tapet få rommet til å virke større.
Et tapet kan virkelig forandre stemningen i et rom, så ta utgangspunkt i det du ønsker å formidle. Skal rommet ha et moderne, lekent, koselig eller landlig uttrykk? Ønsker du en mer personlig stil, kan du velge tapet ut fra en spesiell interesse eller hobby. Liker du form og farge, kan et tapet av Nothing Can Go Wrng være som skapt for deg, og er du glad i å være ute i naturen, er kanskje et skogstapet fra Jonna Jinton midt i blinken.
Produktinformasjon