Kjøkkentapeter og inspirasjon til spisestuen

Kjøkkenet er hjemmets hjerte. Her lager du mat, og her tilbringer du tid sammen med venner og familie. Det er et rom hvor familien samles for å spise, jobbe, gjøre lekser eller bare sLes mernakke sammen om alt mellom himmel og jord. Derfor er det viktig at du innreder det etter dine behov. Her har vi samlet våre beste tips til et praktisk og funksjonelt kjøkken, med koselig belysning og herlige kjøkkentapeter, hvor hele familien trives. Uansett om du har et lite kjøkken med plass til et bord for to, eller et romslig rom med et digert spisebord, er det sannsynlig at du tilbringer mye tid der. Tenk derfor grundig gjennom hvilke behov du har, og hvordan du på best mulig måte kan skape en hyggelig og innbydende atmosfære.

Tapetstil og kjøkkenatmosfære

Det første du må gjøre, er å finne ut hvilken stemning du vil ha i kjøkkenet. Skal det være en avslappende oase, et kreativt sted for matlaging eller et rom for sosiale aktiviteter og lange samtaler? La deg inspirere av bildene i interiørmagasiner og på Pinterest, eller bruk kafeer og kunstutstillinger som inspirasjonskilder til alt fra kjøkkenfronter til tapet. Lag deretter en enkel skisse over kjøkkenets planløsning for å se hvordan du kan få mest mulig ut av rommet. Hvor vil du ha oppbevaringsplass, hva slags kjøkkenbord passer best, og hvilken belysning har du lyst på? Test gjerne ut møbler, farger og tapeter fra ulike stiler for å se hva som er mest deg. Og viktigst av alt: Husk at det er du som skal trives der.

Tapet i stedet for fliser

For mange er fliser et naturlig valg for å beskytte veggen over oppvaskbenken og komfyren. Men ønsker du en mer personlig og fargerik veggflate, er tapet et godt tips. Følg bare disse enkle trinnene:
  • Mål flaten du vil tapetsere, velg favorittmotiv og bestill.
  • Så må du få tak i en glassplate med samme mål. Hør for eksempel hos en glassmester.
  • Husk å be om at platen leveres med forborede hull. Da kan du benytte dekorskruer til montering i tilfelle du vil bytte tapet senere.
  • Tapetser veggflaten. Hvis høyden er 45 centimeter eller lavere, kan du feste lengden liggende, så unngår du skjøter.
  • Skru deretter fast glassplaten. Glass er et godt valg fordi søl og smuss fra matlaging og oppvask enkelt kan tørkes bort. Ferdig!

Kjøkkenbelysning

Siden kjøkkenet er et rom som ofte brukes til mange ulike aktiviteter, er det viktig å tenke godt gjennom lyssettingen. Et kjøkken hvor det lages mye mat, krever god punktbelysning over kjøkkenbenken og komfyren. I tillegg til god arbeidsbelysning trenger rommet skikkelig allmennbelysning for blant annet lekselesing. Velg gjerne lyskilder med dimmefunksjon, så kan lyset dempes for hyggelige middager. Når grunnbelysningen er på plass, kan du legge til stemningsbelysning for en ekstra koselig atmosfære.

Dette må du tenke på når du møblerer kjøkkenet

Enten du ønsker et minimalistisk, fargerikt eller moderne kjøkken, er det et par ting du må tenke gjennom før du begynner å møblere. Ta utgangspunkt i hva rommet skal brukes til, og hvor stor plass du har. Trenger du mange stoler til venner og familie? Et utfellbart bord når du skal lese avisen, eller kanskje ikke noe bord i det hele tatt? Har du behov for ekstra oppbevaring? Er det høyt under taket, men knapt med gulvplass, er det smart å bygge oppbevaringsløsninger som utnytter høyden. Har rommet et vindu som slipper inn mye lys, plasserer du spisebordet i tilknytning til dette for en hyggelig stemning. Bor du på bakkeplan og ønsker gardiner for å hindre innsyn, er lyse kjøkkentapeter og en plassbygd sittebenk med ryggen mot vinduet et godt tips. Velger du et rundt eller ovalt bord, oppfattes rommet mindre høytidelig og innbyr til samtale. Har du et lite kjøkken, vil åpne hyller gjøre at kjøkkenet oppleves større og luftigere.

Dekorere og tapetsere

Når du skal velge dekorative detaljer og lekre tapeter, er det ikke nødvendig å bare tenke kjøkken. Trekk inn elementer fra resten av huset og tenk på at du skal trives. Innred med fine bilder, vaser, lysestaker, tekstiler og grønne planter du liker, men som også matcher service og annet kjøkkenutstyr. La kjøkkenet være en klokkefri sone. Da får du ro til å fokusere på matlagingen, middagen og koselige samtaler. Hvilket tapet du skal velge til kjøkkenet, avhenger helt enkelt av hva slags stil du liker og hva du trives med. Tenk på at tapetet skal spille på lag med resten av interiøret, fargen på kjøkkenfontene, taket og gulvet. Tips nr. 1 for å finne rett tapet er å lete gjennom motivene i kjøkkenkategorien vår. Her har vi samlet tapetmotiver i friske farger som blått og turkis, og du finner også gule, oransje og nydelige grønne kjøkkentapeter. Uansett hvilken farge du velger, bør du tenke på at et tapet i myke farger gjør at rommet oppleves varmt og innbydende, mens friske, lyse farger gir en mer moderne følelse.
Produktinformasjon
  • Viser side 1 av 1 sider